Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/html/staging.vistikhetmaar.nl/wp-content/themes/vistikhetmaar/lib/clean.php on line 222

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/html/staging.vistikhetmaar.nl/wp-content/themes/vistikhetmaar/lib/images.php on line 11
Bedrijfsovername? Hoe werkt dat? — Vistikhetmaar
WinSizeData
ArtikelBedrijfsovername? Hoe werkt dat?

Bedrijfsovername? Hoe werkt dat?

De Nederlandse kottersector wordt gedomineerd door familiebedrijven. Het beroep van visserman of -vrouw wordt overgegeven van generatie op generatie. Naast het beroep geldt dit vaak ook voor de onderneming met onder andere de aanwezige kotter(s), quota en kennis. Er is in deze situatie sprake van een familiaire bedrijfsopvolging. Veel visserijbedrijven hebben problemen met het tijdig en op de juiste wijze organiseren van opvolging van het bedrijf.

jaar-van-het-familiebedrijf-_c2_kenniskring-visserij

Ook in het verleden was dit al een probleem. Er ontbreekt veel kennis over dit onderwerp bij vissers. Dat is aanleiding geweest om binnen de Kenniskring Visserij aandacht te besteden aan dit onderwerp. Er is een checklist ontwikkeld en met behulp van die checklist kun je het bedrijf voorbereiden op een eventuele bedrijfsovername. Deze checklist is hier te vinden. Een aantal van de meest gestelde vragen bij een bedrijfsovername zijn:

  1. Wat is de waarde van mijn bedrijf?
  2. Hoe lang duurt een bedrijfsovername?
  3. Wanneer moet ik beginnen met de bedrijfsoverdracht?
  4. Hoe ga je om met de familieverhoudingen bij een familiare bedrijfsoverdracht?

Verder heeft Flynth ook nog een rapport geschreven over bedrijfsopvolging met daarin 50 tips en ervaringen uit de praktijk. Dat rapport is hier te vinden. Ook is er in België een website ontwikkeld genaamd ”Kenniscentrum Bedrijfsopvolging” waarop veel informatie over bedrijfsopvolging is terug te vinden.