Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/html/staging.vistikhetmaar.nl/wp-content/themes/vistikhetmaar/lib/clean.php on line 222

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/html/staging.vistikhetmaar.nl/wp-content/themes/vistikhetmaar/lib/images.php on line 11
Communicatie — Vistikhetmaar
WinSizeData
ArtikelCommunicatie

Communicatie

Of het nu gaat om het runnen van een familiebedrijf, een bedrijfsovername of om samenwerken, communicatie is daarbij van groot belang. Communiceren doe je niet alleen door iets te zeggen (verbale communicatie), want met je houding en gezichtsuitdrukking communiceer je ook (non-verbale communicatie). Waar communicatie makkelijk lijkt en men soms het gevoel heeft dat het vanzelf gaat, daar blijkt het in de praktijk soms nog best lastig om te communiceren.

Zeker binnen een familiebedrijf kan communicatie soms best lastig zijn. Dit komt doordat privé en werk dan soms door elkaar dreigen te lopen. Tijdens de landelijke bijeenkomst van de Kenniskringen Visserij is hierover ook gesproken met meerdere vissers. Daarbij werden ervaringen uitgewisseld en tips gegeven. Hier volgen enkele tips die men gaf:

  • Privé en werk dien je zo veel mogelijk gescheiden te houden. Spreek daarom aparte zakelijke overlegmomenten af, bijvoorbeeld iedere maand.
  • Wederzijds blijven informeren is altijd belangrijk. Dat geldt ook naar andere instanties, personen en ministeries.
  • Het gebeurt te weinig dat men zich verplaatst in de ander. Gebeurt dat wel, dan is er meer wederzijds begrip en minder misverstand.
  • Geef elkaar complimenten, juist in de familie. Dit zou een bedrijfsregel moeten zijn.
  • Ga bij onduidelijkheden het gesprek aan. Vul dingen niet voor elkaar in, want dat is vragen om misverstanden.

Meer tips zijn hier te vinden.

In sommige bedrijven/gezinnen gaat het altijd over vis of vindt de communicatie gewoon ‘tussendoor’ plaats.

In sommige bedrijven/gezinnen gaat het altijd over vis of vindt de communicatie gewoon ‘tussendoor’ plaats.Bas Kohler

Verder is het belang van communicatie voor de visserijsector de laatste jaren ook steeds groter geworden. Waar men vroeger vrijwel ongestoord op zee kon werken en bijna niemand zich bemoeide met wat je als visser op zee uitspookte, daar hebben veel vissers tegenwoordig het gevoel dat ze onder een vergrootglas liggen. Milieuorganisaties, politici, wetenschappers en consumenten bemoeien zich tegenwoordig ook met de visserij. Dat is af en toe lastig, want soms denken die partijen anders dan vissers dat doen over bepaalde onderwerpen. Maar hoe ga je om met mensen die anders denken over bepaalde onderwerpen? Hieronder is een hoorcollege te vinden waarin men bespreekt hoe je een conflict op kan lossen door een dialoog aan te gaan. Belangrijk om te weten is dat het er uiteindelijk niet om gaat dat mensen van mening verschillen, want dat is een feit. Het is belangrijker om na te denken over hoe je om kunt gaan met een andere mening.