Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/html/staging.vistikhetmaar.nl/wp-content/themes/vistikhetmaar/lib/clean.php on line 222

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/html/staging.vistikhetmaar.nl/wp-content/themes/vistikhetmaar/lib/images.php on line 11
Nieuwe markten — Vistikhetmaar
WinSizeData
ArtikelNieuwe markten

Nieuwe markten

Nederlanders eten weinig vis in vergelijking met andere (Zuid-Europese) landen. De gemiddelde Nederlander eet circa 4,5 kg per jaar aan ‘zeebanket’, en eet daarentegen wel 71,3 kg vlees volgens Wageningen Economic Research. Ruim 80% van alle platvis die de Nederlandse vissers vangen wordt dus als bulk geëxporteerd naar het buitenland, vooral richting Zuid-Europa. En Nederlanders eten vooral geïmporteerde kweekvis, zoals pangasius en zalm.

Kweekvis, zoals de zalmen die gekweekt worden in bovenstaande kooien, zijn heel populair bij Nederlandse consumenten.Erik Christensen

Een groep Belgische chef-koks vond het vreemd dat consumenten slechts een beperkt aantal soorten koopt en consumeert, waarvan een overgroot deel ook van ver weg komt (zalm, tonijn), terwijl de Noordzee heel veel te bieden heeft op het gebied van vis. Ze besloten om samen te werken met een aantal reders en handelaren om onbeminde vis uit de eigen Noordzee op de kaart te zetten, zoals te zien is in onderstaand filmpje.

Deze groep noemt zichzelf de North Sea Chefs en ze proberen dus een nieuwe markt te creëren voor de vissoorten die de Belgische vissers vangen. Hun motto is dan ook: “We moeten leren eten wat de visser vangt. Niet enkel laten vissen wat wij willen eten en al de rest weggooien.” Ook in Nederland komt er steeds meer aandacht voor onbekende en ondergewaardeerde Nederlandse vissoorten zoals schar, wijting en rode poon. Zo zijn er restaurants die bijvangst serveren, is er een viswijzer voor bijvangstsoorten ontwikkeld en ook in de media besteed men hier aandacht aan, zoals te zien is in onderstaande aflevering van Kassa en BinnensteBuiten.

Het creëren van een grotere vraag voor deze soorten kan ook voor vissers commercieel interessant zijn. Hoe groter de vraag, des te beter worden de prijzen. In Friesland zijn vissers binnen de Kenniskring Visserij zelfs aan de slag gegaan om van een plaag een delicatesse te maken. Het gaat hierbij om de Amerikaanse rivierkreeft die het Nederlandse oppervlaktewater verovert en een serieuze plaag dreigt te worden. Ze vreten sloten kaal, waardoor andere planten en dieren verdwijnen. Daarnaast veroorzaken ze ook schade aan oevers van sloten en andere wateren. Deze soort wordt op grote schaal gekweekt en gegeten in andere landen, dus mogelijk biedt deze soort een kans voor Nederlandse vissers, zoals hieronder is te zien.

Vissers zouden dus kunnen helpen aan het oplossen van een probleem, terwijl ze er zelf ook geld aan kunnen verdienen door een nieuwe markt te creëren. Hiermee zou het mes dus aan twee kanten snijden. Ook zijn er bedrijven die producten op een andere manier in de markt proberen te zetten, bijvoorbeeld door ze anders te bereiden en aan te bieden. Zo kan men tegenwoordig ook mosselen uit de magnetron eten, zoals te zien is in onderstaande aflevering van ”De wilde keuken”. Met de kant-en-klare mosselen kunnen ze nieuwe consumenten en markten bedienen met hun product (minuut 1:30 tot 2:46).