Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/html/staging.vistikhetmaar.nl/wp-content/themes/vistikhetmaar/lib/clean.php on line 222

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/html/staging.vistikhetmaar.nl/wp-content/themes/vistikhetmaar/lib/images.php on line 11
Plastic afval — Vistikhetmaar
WinSizeData
ArtikelPlastic afval
Dossiers

Plastic afval

Plastic afval kun je tegenwoordig overal tegenkomen. Het zit onder andere in onze kleding, in cosmetische producten en we verpakken ons voedsel ermee. Sinds de jaren ’50 is het gebruik van plastic enorm gegroeid. Het is namelijk goedkoop, sterk en je kunt er van alles mee maken. Helaas heeft plastic ook een keerzijde. Zo blijft het heel lang bestaan, valt het uit elkaar in steeds kleinere stukjes, bevat het giftige stoffen en kan het ook giftige stoffen binden.

Een van de problemen met plastic is dat het uit elkaar valt in steeds kleinere stukjes, zogenaamde microplastics. Hier zie je die kleine stukjes plastic op een Frans strand.

Een van de problemen met plastic is dat het uit elkaar valt in steeds kleinere stukjes, zogenaamde microplastics. Hier zie je kleine stukjes plastic op een Frans strand, waaronder microplastics (onder de 5 mm).Maldeseine

De totale hoeveelheid plastic die jaarlijks wereldwijd in zee belandt, schatten onderzoekers op ongeveer acht miljard kilo. Veel van dat plastic komt uiteindelijk in ringvormige stromingspatronen terecht, dit vormt dan een zogenaamde plastic soep. Per kubieke meter water drijven er meestal minder dan tien kleine plasticdeeltjes. Opgeteld komt dat neer op enkele kilo’s plastic per vierkante kilometer zeeoppervlak.

Dit zijn de 5 grote ringvormige stromingen waar veel afval zich verzamelt.

Dit zijn de vijf grote ringvormige stromingen waar veel afval zich verzamelt.Cesar Harada

Door het kleine formaat staan vooral microplastics en nanoplastics volop in de belangstelling: kleine plastic deeltjes raken namelijk makkelijk op drift en kunnen door vissen, vogels en wormen worden opgegeten. Binnen de Wageningen UR is men druk bezig met onderzoek naar de effecten van schoon en vervuild microplastic op onder meer stormvogels, zeepieren, mosselen, watervlooien en algen. Onderzoeksresultaten naar de effecten van microplastics op het dierenleven zijn hier te vinden. De vraag in hoeverre plastics ecologische effecten hebben, is nog altijd niet makkelijk te beantwoorden, iedere soort reageert er anders op. Mogelijk heeft het een negatieve invloed op de groei en voortplanting van soorten, wat ook negatief zou zijn voor de visser.

Er is de laatste tijd wel discussie ontstaan over waar al dat plastic dat jaarlijks in zee spoelt blijft. Onderzoekers zien daar namelijk maar een kleine fractie van terug in zee. Als wetenschappers alle data bijeenbrengen komen ze op een totale plasticmassa in de wereldzeeën van 250 miljoen kilo, die op of dicht onder het oppervlak drijft. De wetenschap ‘ziet’ kortom hooguit enkele procenten van de hoeveelheid die in zee belandt. De rest is zoek. Men heeft wel een vermoeden hoe dit kan, daarover valt hier meer te lezen. Een filmpje wat de effecten van plastic in zee beschrijft is hieronder te vinden.