Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/html/staging.vistikhetmaar.nl/wp-content/themes/vistikhetmaar/lib/clean.php on line 222

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/html/staging.vistikhetmaar.nl/wp-content/themes/vistikhetmaar/lib/images.php on line 11
Wat spoelt er aan op het strand? — Vistikhetmaar
WinSizeData
ArtikelWat spoelt er aan op het strand?
Dossiers

Wat spoelt er aan op het strand?

Het probleem van zwerfafval in zee en de vervuiling door plastic zijn een wereldwijd groeiend probleem. In opdracht van Rijkswaterstaat voert Stichting de Noordzee al 12 jaar onderzoek uit naar wat er aanspoelt op Nederlandse stranden. Ook in andere Europese landen wordt dit al langere tijd gemeten, zoals België, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Denemarken, Noorwegen, Frankrijk, Spanje, Portugal en Ierland.

Ze tellen de hoeveelheid afval op 4 niet-toeristische stranden en doen dat ieder kwartaal. In dit rapport worden de resultaten van de strandtellingen van 2015 besproken. De belangrijkste conclusies zijn als volgt:

  • Er zijn gemiddeld 380 stuks afval per 100 meter strand aangespoeld.
  • De hoeveelheid gevonden afval op het strand is de afgelopen 12 jaar vergelijkbaar gebleven.
  • 90% van het gevonden afval bestaat uit plastic.
  • Meer dan de helft van al het gevonden afval op de Nederlandse stranden komt van zee en is afkomstig van de scheepvaart en visserij.
  • De meest gevonden items staan in onderstaande tabel.

Top 5 meeste gevonden afvalitems in periode 2004-2015 in Nederland.

Top 5 meeste gevonden afvalitems in periode 2004-2015 in Nederland.Stichting de Noordzee

Wereldwijd gezien is Nederland een van de koplopers op het gebied van afvalmanagement en innovaties. Er wordt veel onderzoek gedaan naar marien zwerfafval en microplastics door o.a. IMARES, Vrije Universiteit, Deltares en Universiteit Wageningen. Nederland is ook de plek waar veel projecten en ideeën zijn ontstaan die bijdragen aan het oplossen van het afvalprobleem, zoals de Green Deals, de Plastic Soup Foundation, ProSea, Stichting Nederland Schoon, het VisPluisVrij project en The Ocean Clean Up. Dit maakt Nederland tot de ideale plek om het probleem van zwerfafval op zee op te lossen. Klik hier voor het officiële rapport.

PZC heeft in de zomer van 2016 een reportage gemaakt van de strandmonitoring bij Strand Vrouwenpolder in Zeeland. Dat geeft een indruk over hoe zo’n strandmonitoring in de praktijk verloopt.