Noorse kreeft

De Noorse kreeft (Nephrops norvegicus), in de vishandel ook wel langoustine of scampi (betekent eigenlijk garnaal) genoemd, was vóór 2010 een sporadische verschijning op de Nederlandse visafslagen. Maar sindsdien wordt er door steeds meer schepen op de Noorse kreeft gevist, met name met de twinrigmethode.

Noorse kreeft (Nephrops norvegicus).

Noorse kreeft (Nephrops norvegicus). Biopix

Het vlees zit voornamelijk in het staartdeel waardoor soms ook alleen de staarten worden verkocht, wat ze met name in Engeland doen. Ze worden gekookt, ongekookt, gepeld en ongepeld aangeleverd. Ze worden meestal vers op ijs aangevoerd. Noorse kreeft bederft snel. Dit is makkelijk te herkennen aan verkleuring van de onderkant, deze hoort licht van kleur te zijn maar is bij bederf bruin tot zwart. De geur hoort fris en ziltig te zijn, een afwijkende geur, met name een ammoniakgeur, kan teken van bederf zijn.

De Noorse Kreeft heeft lange slanke scharen met rijen stekels en brede groeven met viltig haar. Doorgaans worden ze tussen de 10 en 20 cm lang en wel 15 jaar oud. De Noorse kreeft leeft op modderige-zandige bodems waarin goed valt te graven. Deze kreeft graaft namelijk een uitgebreid ondergronds gangenstelsel waar zij voor een groot deel van hun leven in doorbrengen. Deze tunnels kunnen wel tot een meter diep gaan.

De noorse kreeft leeft een groot deel van zijn leven in een ondergronds gangenstelsel.

De noorse kreeft leeft een groot deel van zijn leven in een ondergronds gangenstelsel. P. Naylor

De vrouwtjes komen alleen naar buiten om te eten of te paren. Dan is het makkelijk dat de Noorse kreeften vaak in grote groepen bij elkaar leven, zo heb je makkelijk een partner gevonden. De mannetjes verdedigen hun territorium fel en komen dan ook dikwijls naar buiten om andere mannetjes te verjagen. De Noorse kreeft komt voor in de diepere delen van de Noordzee, van 30 tot wel 800 m diep.

1Eten en gegeten worden

De Noorse kreeft is zoals vele kreeftachtigen een opportunistische jager, hij pakt wat hij pakken kan. Prooien als schelpdieren, kreeftachtigen en wormen worden met de lange scharen gegrepen en het gangenstelsel in getrokken om daar op te peuzelen.

Verschillende vissen waaronder roggen en de honds- en kathaai eten de Noorse kreeft. Om deze te vermijden blijft het kreeftje overdag in zijn gangenstelsel om alleen onder dekking van de nacht naar buiten te gaan. In de diepere delen van zijn verspreidingsgebied komt het kreeftje ook overdag naar buiten. Daar dringt het licht niet ver genoeg door en is het ook overdag te donker voor de roofdieren om hem te zien.

2Voortplanting

Noorse kreeften groeien niet erg hard, na twee á drie jaar groeien zijn de Noorse kreeftjes geslachtsrijp, de mannetjes zijn dan ongeveer 8,7 cm lang en de vrouwtjes 7,5 cm. De vrouwtjes groeien trager dan de mannetjes en worden mede daardoor ook ouder. Vrouwtjes kunnen twintig jaar oud worden, terwijl mannetjes ongeveer tien jaar worden. Noorse kreeftjes planten zich voort in de zomer, wanneer het vrouwtje net verveld is en nog zacht is, waarna de eitjes direct worden bevrucht. Het vrouwtje draagt ze acht tot tien maanden bij zich voordat ze uitkomen. Al die tijd is ze inactief, eet ze nauwelijks en zit ze in haar gangenstelsel voor de veiligheid van haar eitjes. De daaropvolgende zomer kan het vrouwtje zich weer voortplanten.

Een noorse kreeft met eitjes.

Een noorse kreeft met eitjes. Wikiwand